lördag 18 juni 2016

Grytlapp av gamla pikétröjor

Idag blev det tröjslakt här hemma. Det har länge stått en påse med svarta pikétröjor i pysselrummet som jag hade tänkt göra garn utav. Tröjorna är min mans före detta arbetsuniform.

Lägg till bildtext

Resterna

Jag började med att youtuba hur man gör garn av t-shirts. Så här gör man:

Börja med att klippa av fållen längst ned på tröjan. Klipp sedan remsor nedifrån och upp, men lämna en bit överst. Fortsätt klipp remsor tills du kommer till ärmarna. Man kan också vika tröjan dubbel så går det lite fortare. Sista klippet klipper ända upp.

 
Nu ser det ut så här. Det är såklart bättre om tröjan inte har sidosömmar.
 
 
Nu klipps det diagonalt från vänster till höger.
 

På detta sätt får man en sammanhängande remsa. Man kan fästa remsorna vid varandra och det visas i det här klippet som är det som jag har lärt mig av.

 
 
Jag tror jag slaktade 8 tröjor. Ärmarna fick bli ett tunnare garn.
 
Av det tjockare garnet blev det en grytlapp (det ska bli en till så småningom). Den är stickad med stickor 9. Jag la upp 15 m och stickade tills det var fyrkantig. Sen maskade jag av, men behöll sista maskan och virkade ca 10 lm. Därefter fäste jag trädarna. Klart!
 
 
Vad det blir av det lilla återstår att se, men just nu är det en rundel virkad av det.
 
 

fredag 17 juni 2016

Grytunderlägg av kork(ar)

Jag samlar på korkar och folk brukar undra vad jag gör av de insamlade korkar. Tja, ingenting egentligen brukar jag säga. Men sanningen är väl snarare att jag gör lite av varje (såsom Fiaspel, nyckelringar, placeringskortshållare och kaniner).

Den här gången blev det ett grytunderlägg.


Jag började med att plocka ut korkar som hade samma höjd och limmade först ihop tre i en trekant och byggde sedan ut utifrån den trekanten. Det landade i en hexagon.


Så vad du behöver är alltså: korkar, limpistol, ett band att binda runt.

  

Bandet kommer jag nog byta ut mot något lite mer rustikt. Det här är mattvarp.


Det är kanske inte den mest stabila konstruktionen, men förhoppningsvis håller den rätt bra. Annars får jag väl plocka fram limpistolen igen. Så är ser den ut på andra sidan. Jag tog kanske inte de finaste korkarna eftersom jag inte riktigt visste hur det skulle bli.

  





torsdag 16 juni 2016

Bokmärken en masse

 I år ville jag ge något till mina treor. Så det fick bli virkade bokmärken.


 

Jag gjorde nog 43 stycken. Några elever fick bli utan då de skolkade på sista lektionen. De överblivna sålde jag till kollegorna för 10 kr styck.

Här är första omgången.

Och här andra.


Den ena klassen fick tvåfärgade och den andra fick enfärgade (p g a tidsbrist). Även fröknarna på dotterns skola och fritids fick virkade bokmärken, men det var lite mer avancerade. De gjorde jag dock dagen innan skolavslutningen (panik!) så det hann jag inte fotografera.

Mönstret kommer från Garnstudio. Här hittar du det >>>

Men jag tror inte jag gjorde riktigt enligt mönster. Och dessutom står det ju fel. Så här står det i beskrivningen:

Arb virkas runt.
Virka 4 lm med nål 3 färg 1 och slut dem till en ring med 1 sm i 1:a lm. 
VARV 1: 3 lm ( ersätter 1:a st), 2 st om ringen, * 2 lm, 3 st om ringen *, upprepa *-* 3 ggr till (= totalt 4 ggr) - nej, det ska ju vara totalt 5 ggr. Virka 2 lm, byt till färg 2och gör 1 sm i den 3:e lm i början på v = 5 lm-bågar.
VARV 2: 1 lm, om varje lm-båge virkas: 1 fm, 1 lm, 2 st, 2 lm (tror bara jag gjorde 1 lm), 1 st, 2 lm (samma sak här, bara 1 lm), 2 st, 1 lm, 1 fm och 1 lm. Avsluta med 1 sm i första lm i början på v = 5 blad. Klipp av och fäst trådarna - istället för att klippa av fortsatte jag med lm tills jag tyckte det räckte. Då behöll jag öglan och gjorde en liten tofs genom att vira garn rund min telefon (kanske 5 varv runt) som jag sedan trädde in i öglan och drog åt och snörde runt tofsen och knöt. Sen klippte jag till ändarna och friserade tofsen.

Presenten tror jag blev ganska uppskattad och jag tycker den säger ganska mycket om mig som person. Det skulle vara om jag slängde in ett latinskt citat någonstans också.