onsdag 30 oktober 2013

Bröllopet - festen.

Det var min systers idé att ha bröllopsfesten i magasinet på våra föräldrars gård. Magasinet hade varit festlokal förut, men då endast på nedervåningen. Det fanns minst sagt saker att uträtta för att detta uthus skulle bli en fungerande festlokal.

Först skulle de röjas ur, byggas lite golv och nya trappräcken. Brädfordringen skulle bytas ut på en vägg och nya fönster monteras. Sen skulle de så klart målas och städas. Vi använde kompressor, högtryckstvätt och skrapor för att få fort smutsen. Och ändå fick vi dammsuga varje dag sista veckan för skiten verkade krypa ut ur stockarna.


Elektriker var på plats och lämnade efter sig läcker belysning, men också en fet faktura. Snickare (och tillika bartender) fixade till en liten scen och sittbänkar.


Vi hittade en hel del roligt på magasinet. De här träskorna var inkörda bakom rensen (den där stora gula grejen ovan). Drickabacken var full med urdrucka gamla flaskor med äppelöl. Och ett musbo.


Kronan i taket har alltid stått inne på magasinet så länge jag kan minnas. Koskyltarna har hängt i ladugården som numera är borta (och uppeldad av min numera äkta hälft). Idén till att ha bilder på brudpar från tidigare generationer fick jag från min mans kusin bröllop som var förra året. Man kan verkligen se olika moden.


Dukningen gjorde vi kvällen innan och ni känner igen korkarna... Det är min mamma som skrivit namnen. Och skurit pappret, för inte köper man väl placeringskort för dyra pengar när man kan köpa ett helt ark för 16 kronor?


Programmen är också egenhändigt ihopsnickrade. Eller ja, de är faktiskt ihopsydda med förstärkt söm. Tack mamma! Fast det var ju min idé.


Självklart fick lite lavendel vara med även på programmet. Och utanför magasinet hade min mamma gjort så fint så fint!





tisdag 29 oktober 2013

Bröllopet - vigseln.

Vi vigdes under lönnen i min torpträdgård. Jag har säkert nämnt det här stället förut och det har verkligen en egen plats i mitt hjärta. Jag spenderade stora delar av mina tonår i det här huset. Oftast med en pensel eller hammare i handen.


Gästerna anlände med buss och fick traska den sista biten med en kohage på ena sidan av vägen och ett vetefält på andra. 


Vissa platser var reserverade. Bänkarna lånade vi från baptistkyrkan i angränsande socken. Där gick jag själv i söndagsskola som barn.


När alla hittat en plats tågade vi in till "Intåg i sommarhagen" av Wilhelm Peterson-Berger. Lillkillen kom lite på efterkälken då han hellre ville testköra en bil han hittade precis innan. Han kom sedan nedsläntande i sin egen takt...


Det var borgerlig vigsel och för att "dryga ut" ceremonin sjöng en lokal förmåga två låtar. Den första var "Somebody" av Depeche Mode och den andra "Hos dig är jag underbar" av Patrik Isaksson. När det var dags för ringpåförande gick det lite trögt så jag fick hjälpa till. Det ska tilläggas att den här dagen var nog den absolut varmaste på hela sommaren...


Sen var det klart, glädjen var stor och konfettin flödade.


Ungefär 10 minuter efter att vigseln var avklarad dundrade åskan lös och det kom regn. Som tur var hade vi ett partytält uppställt för kakbuffén. Gästerna speds ut där det fanns tak, tältduk eller trädkrona. Det ska ju betyda tur att få regn i buketten...


Kakorna var så klart hembakade. Några bakade jag och några bakade min mor. Sylten till syltkakorna är kokt av min syster. Havrekakorna med russin är makens mormors specialitet och det är en ära att ha fått receptet, även om måtten var ungefärliga (kaffekoppsmått är inte så vanligt nu för tiden).


Och lillen fortsatte leka med sin bil...


Efter lite mingel begav sig jag och numera äkta maken iväg med fotografen för att ta vackra bilder i hagar och hägn. Gästerna tog bussen till festen. Och därmed avslutar jag dagens bröllopsfrossa. 

måndag 28 oktober 2013

Brudklänningen - the full story



Jag fick ju för mig att sy min egen brudklänning. Jag sydde en testklänning och sanningen att säga så blev den inte så bra, men jag tänkte väl att "Jaja, nästa blir bättre". Men den blev inte så mycket bättre. En hel del saker kom jag till rätta med, men bysten fick jag liksom inte till. Jag började sy klänningen ungefär en månad innan den stora dagen så man kan inte säga att jag var ute i god tid. 


Till slut fick jag ta lite hjälp av en sömmerska. Hon räddade klänningen och mig från sammanbrott. 



Spetsen var inte med på mönstret och min egen idé. På grund av den fick jag göra en ändring i ryggen. Först var nog tanken att jag skulle ha en djup urringning i ryggen, men så kom jag på att jag ju inte kunde ha bh då. Den fick jag av min syster i födelsdagspresent. Här ser ni också en inzoomning på bysten och jag tror att klänningen var skapad för kvinnor med lite mer yppig barm.


Frisyren kanske jag ska säga något om också. Den är gjord av min syster barndomsvän Emma på Salong Nice i Kvänum. Hon är jätteduktig och förstod vad jag var ute efter. Dessvärre kom det ju lite regn på lockarna och sedan åkte vi nedkabbat till fotograferingen så dagen efter var det inte mycket lockar kvar. Mitt hår kan närmast beskrivas som hästtagel.


Skorna är gamla, de köpte jag till min systers bröllop och de har varit med om en del. Jag älskar dem! Klänningen hade kanske inte perfekt passform och kan tyckas lite stor, men jag ville verkligen inte ha en för tajt klänning och späkningen (som de flesta brudar sysslar med) innan bröllopet gick inte så bra. Jag tror jag gick ned ett och annat kilo, men det var nog mest på grund av all stress.



Strumpebandet är broderat med blå sytråd. Det ramlade ner redan under fikaminglet direkt efter vigseln och hamnade då i brudgummens byxficka. Vår bröllopsnatt spenderade vi i mina föräldrars säng. Mamma hade bäddat med vita fina lakan med spets på. De fick vi även i bröllopspresent tillsammans med ett dubbeltäcke och en frikostigt bidrag till bröllopsresan.


Det var klänningen det. Min bröllopsbonanza fortsätter imorgon med själva vigseln.

torsdag 24 oktober 2013

Trummor av konservburk och ballong

den här underbara bloggen hittade jag inspiration till dessa trummor.


Du behöver:
konservburk
tejp (jag har använt eltejp vilket är bra för den är lite elastisk och stark)
ballonger
sugrör (eller blompinnar)
träpärlor eller träkulor


Klipp av flärpen på ballongerna. Trä ballongen över konservburkens öppning. Sträck ut så gott det går. Fäst med tejp.


När det kommer till dekoreringen av trummorna är det bara fantasin som sätter gränserna. De här trummorna färdigställdes på en kvart så därför blev det mycket enkelt.


Trumpinnarna har jag gjort av sugrör och träpärlor, men man kan nog med fördel använda blompinnar. Men man tager vad man haver...

De låter så här!
 

 

söndag 20 oktober 2013

Hang loose


Idag har vi varit på badhuset och då slog det mig än en gång hur bra det är med hänglås som sticker ut lite så att man vet vilket skåp som är ens eget. Speciellt bra om man har dåligt minne.

Så när vi kom hem tog jag lite textiltejp inhandlad på Ica Maxi och tejpade.


Det finns så klart andra sätta att pimpa sitt hänglås. Här, här, här, här och här finns andra exempel.


tisdag 15 oktober 2013

Hopphage för hästar eller hage till bondgårdsdjuren - Pysselstafett 8

Då var det min och Pysselmanis tur att ta över stafettpinnen i den 8:e Pysselstafetten. Jag har bara varit med en gång tidigare då jag visade hur man stickade fodral till barnmatsburkar så att det blev mysiga lyktor. Det inlägget hittar du här.

Den här gången är ju temat som bekant pyssel med och till barn och bebis. Mitt pyssel kan säkert ett barn vara med och göra om det är lite äldre än 5 år eftersom det innehåller en hel del arbete med limpistol.


Du behöver:
en kartong av större mått
(jag har använt ett lock till kopieringspapper i storlek A3, men en ölplatta funkar säkert lika bra)
akrylfärg (grön, vit och blå)
lim
penslar
glasspinnar (eller omrörare, finns ofta på arbetsplatser för att man ska kunna röra om i kaffet)
avbitartång
limpistol
grön filt
sugrör i papper
sax

1. Börja med att måla kanterna på kartongen blåa. Jag har använt mig av Panduro Acrylic. Om man vill kan man även måla moln och blommor. Låt torka.


2. Måla grönt längst ned så att det ser ut som gräs. Låt torka.



3. Nu är det dags att bygga staket. Här finns så klart stora möjligheter till individuella lösningar. Till staketet har jag använt omrörare. För att kapa "stolparna" använde jag en avbitartång. Jag fäste pinnarna med hjälp av limpistol.


4. Man kan så klart måla hela "gräset", men för att få en mer gräslik känsla har jag använt grön filt. Klipp ut en lagom stor bit. Jag lade kartongen på filten och klippte ut med ungefär 1 cm marginal.  



5. Pensla ut lim (jag använde Kids Glue, men vanligt skollim funkar) på botten av kartongen.


6. Lägg ut filten. Utgå från mitten när du slätar ut så slipper du luftbubblor.


7. Till hindren har jag använt glasspinnar, limpistol och sugrör i papp. Återigen kom avbitartången till användning.


8. Dela en glasspinne på mitten för att få korset nedtill. Den långa pinnen måste kapas nedtill för att få en rak kant som kan limmas fast vid korset. De små pinnarna kapar man efter tycke och smak. Sugrören har jag också kapat lite då jag tyckte hindren blev för stora.


9. Klart! Nu är det bara att börja leka...


Hela idén till den här hopphagen kom när min dotter fick ett stall från Playmobil med tillhörande häst och hästskötare. Det finns flera olika hästar och stall som man kan koppla ihop.


Och med det tackar jag för mig för den här gången. I morgon är det Pleu och Lopplisa som tar över pinnen. Det ska bli spännande att se vad de hittar på!