söndag 30 september 2012

Sy en spis? (del 3)

Tiden som går mellan idé till färdig produkt är mycket varierande. Vissa saker går man och tänker på länge och vissa saker gör man innan man ens tänkt ut hur man ska göra.

Spisen är klar! Det tog ju bara sisådär 10 månader. Jag skulle ha kunnat bli med barn och föda det under den tiden.

Inspirationen kom från den här bilden.

Och så här blev den.


Spisplattorna är fästade med vliesofix och tanken var nog att sy fast dem också, men det inser jag nu att jag aldrig gjorde. Vi får se hur länge de sitter fast. Bordet är den minsta delen av bordet Klubbo från IKEA, på den tiden satsborden var tre. Den mellersta delen har fått en legoplatta på sig så frågan är vad det största kommer råka ut för.

 


Om man vill följa förloppet finns del 1 här och del 2 här.

torsdag 27 september 2012

Stilleben

 

Det här fina halsbandet köpte jag i Baku.
Här ligger det framför badrumsspegeln mellan användningarna.
Som ett stilleben i all sin enkelhet.

onsdag 26 september 2012

tisdag 25 september 2012

Ingen reklam

Tidigare hade jag reklam på bloggen, men då jag upptäckte att Google ville göra reklam för lite vad som helst stängde jag av den funktionen.

Jag har även en liten handskriven skylt på min postlåda där det står "Ingen reklam, tack!", men den har börjat bli blek och tråkig. I radhusområdet där jag bor finns det en brevlåda med en pärlad skylt. Så himla snyggt och genialt.

Igår när vi skulle städa i lokalen där söndagens pysselmaraton hade utspelat sig fick jag syn på pärlburken jag hade haft med mig. Eftersom de andra tjejerna ville fortsätta pyssla en stund till satte jag mig och gjorde en pärlad Ingen reklam-skylt.


Jag skrev texten på ett smörpapper som jag sedan vände på. Efter ett misslyckat försök att få texten centrerad ritade jag upp texten på ett rutat papper. Det blev ändå inte riktigt centrerat, men det känns inte så viktigt. Man kan säkert göra det snyggare om man gör ett diagram i excel. Skylten fick rundade hörn.

 

söndag 23 september 2012

EFIT - pysselmaraton

Idag har jag gjort ett försök på en EFIT - ett foto i timmen.
Till en början ställde jag en timer och tanken var att ta ett kort exakt vid samma minuttal varje timme, men det föll rätt fort. Det blev trots allt ett kort ungefär varje timme.

7.24 Frukost
8.36 Duschad
9.37 Inne i lokalen
10.42 Första projektet påbörjat
11.02 Fika!
11.58 Lekmadrass snart klar
13.00 Between projects
13.46 Spisprojektet på väg att avslutas
15.42 Kreativt kaos
16.00 Nästa projekt - klänning!
17.58 Knytband
19.05 Nu börjar det likna nåt
20.51 Så där ja!
21.25 En liten kjol till mig också.
22.04 Ihoppackning
22.45 Star Craft-turnering på TV:n
Det har varit en fantastiskt dag. Vad jag åstadkom i detalj återkommer jag med.

lördag 22 september 2012

Uppladdning inför pysselmaraton

Imorgon är det dags för pysselmaraton eller pyssel-LAN som jag benämnt det förut. Det ska bli så roligt att få nörda ner sig tillsammans med andra pysselnördar. Ikväll ska jag packa ihop allt. Det lär bli en del släpande och kånkande. Symaskin, strykbräda, pyssellådor och dator. Jag ska även köra EFIT imorgon.

För att ingen ska få lågt blodsocker under dagen har jag förpysslat lite. Mormor Elsas (inte min egen mormor) havre- och russinkakor och lavendelbiscotti får tjejerna knapra på. Inspirationen till lavendelbiscottina kommer från mina goda vän. Hennes blogg heter Matglada barn och den är en stor inspirationskälla för mig med kräset barn. Ett kräset barn ska kanske tilläggas, det andra äter upp det som den första ratar.

torsdag 20 september 2012

Ett stycke trollstav

Du behöver:
4 sugrör
svart eltejp
vit eltejp
riskorn (för ljudeffekt)
sax


Börja med att tejpa ihop sugrören och tejpa för hålen på ena sidan med den vita tejpen.


Häll i riskornen. Tejpa sedan igen andra sidan.


Vira den svarta tejpen runt sugrören, fram och tillbaka.


Avsluta med vit tejp i båda ändarna.


Klart!


Ni visste väl att hokus pokus kommer från den latinska frasen hoc est corpus meum - "detta är min kropp" som sades vid nattvarden förr i tiden.

lördag 15 september 2012

Virkad förvaring

Att virka med virknål 12 går fort. Det är faktiskt ett smärre träningspass. Jag virkade mig svettig igår kväll. Efter ett glas vin vågade jag mig inte på att sticka strumpor med stickor 2,5 så det fick bli enkel, okomplicerad virkning istället.

Garnet är Hooked Zpagetti från Järbo garn och det inhandlades på förra årets garnmässa på Lumber & Karle. Den 28 oktober är det dags igen. Garnet har stått i förrådet och minst sagt varit i vägen. Nystanet fick inte plats i de ordinarie garnlådorna.

Nu har nystanet själv blivit en låda. 


Eller korg.


Sånt där vet man ju aldrig. I morse, innan jag klippt av det som var kvar av nystanet, använde dottern korgen till något sorts fiskedon.

onsdag 12 september 2012

Tips för vintern

Det blir kanske lite glest mellan inlägget ett tag nu då det är lite annat som prioriteras i livet. Men jag vill ändå bjuda på ett tips inför stundande vinter för alla som har barn i vagn. Idén kommer från den här boken som jag hittade hos min mamma. Den är från 70-talet och innehåller en hel del bra grejer.


 Men även lite mer udda idéer.


När min dotter var liten var det snö hur länge som helst (2009) och mycket!, så då gick jag faktiskt och fnulade på en lösning. Och så fanns den där hela tiden. Allt jag hade behövt var ju lite 6 mm plywood...

lördag 8 september 2012

Uppstickare uppskissade

Jag har skissat upp min vision av uppstickare på min iPad. Nu ska de bara förverkligas IRL i händerna.


De är ju ganska lika de jag redan stickat upp, men de kommer inte se likadana ut.

fredag 7 september 2012

Virka vikvarv - instruktion

Det inlägg som verkar vara mest betittat är det där jag visar hur man virkar ett vikvarv. Jag fick en förfrågan om jag inte kunde lägga ut en instruktionsvideo på tuben också.

Nu äntligen har jag gjort som jag blivit uppmanad.


Håll till godo!
Och eftersom det var så roligt att lägga upp saker på You Tube kan ni förvänta er fler småtrevliga instruktioner.

onsdag 5 september 2012

Man får vara glad om det blir nåt när det inte blir det det ska bli


Den rosa disktrasan med våffelstickning blev till ett täcke som blev till en matta.

Risken att sticka eller virka med restgarn är ju att restgarnet har en underlig förmåga att helt oförhappandes ta slut. Disktrasan som jag virkade på i mitt lilla youtube-klipp blev aldrig någon disktrasa.

Dels kom jag fram till, efter att ha använd den gröna våffelmönstrade disktrasan (se bild nedan), att våffelmönstrade disktrasor inte är så bra. Virkade disktrasor överlag ska nog undvikas, stickat is the shit.


Dels tog garnet slut i bilen på väg till semestern.

Efter semestern, när den stackars halvfärdiga disktrasan och den stackars virknålen legat inknölade i facket på förarsätet i 6 veckor, tog jag tag i projektet och tänkte om. Det skulle nu bli ett nytt täcke till dotterns dockskåpssäng. Det som tidigare låg där var stickat av restgarner, men även där tog garnet slut så att det färdiga resultatet inte riktigt blev som det var tänkt.


Jag virkade helt sonika på en picotspets och vips var disktrasan ett täcke.


Men så satt vi och lekte på rummet idag och dottern frågade var täcket till sängen var.
- Jamen, det ligger ju där, mitt framför dig.
- Nej mamma, det där är ju mattan.


Jahaja tänkte jag. Så kan det bli.


Dockhuset fick dottern av min mormor i julas men det är först nu som hon verkligen leker med det. Det är så roligt att sitta och lyssna på henne när hon har sånt sjå med sina barn.

måndag 3 september 2012

Uppstickarna

De första uppstickarna är klara, men jag är inte helt nöjd. Jag hittar nog på något eget nästa gång.


Mönstret är ett DROPS mönster, men jag har gjort lite ändringar. Mönstret heter Antoinette och finns nog i de nya katalogerna, men så klart även på nätet.

 

De ändringar jag gjort är att efter hålvarvet (M.2) stickade jag inte de två näst sista varven. Efter att ha stickat M.3 som man ska göra gjorde jag minskningarna på följande sätt. Jag stickade 8 m, sedan 2 m tillsammans och upprepade varvet ut. Det finns nämligen en sak som stör mig med Garnstudios mönster och det är att de väldigt ofta bara skriver att man ska minska ett visst antal maskor jämnt fördelat över varvet. Jag försöker använda min lilla miniräknare för att få ut hur många maskor det ska vara mellan minskningarna, men oftast får man nån ojämn siffra med en massa decimaler. För någon som inte är ett matematiskt geni är detta ett problem...



I alla fall efter M.3 stickade jag resår (2 rm, 2 am) i 7 cm och maskade sedan av med en större sticka så att det skulle bli så elastiskt som möjligt. Jag kommer nämligen inte ihåg hur man gjorde för att få det så där superelastiskt och jag orkade i stickade stund inte leta fram youtube-klippet.


Så här ser de i alla fall ut. De skulle nog bli snyggare i ett par svarta lite högre stövlar, men se det har inte jag i skrivande stund. Och lär inte ha råd med några den här hösten heller. Svångremmen är på.